Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zomerse aardbeien taart

Gepubliceerd op 10 Jul 15

Zomerfris en lekker, kan ook met frambozen, bramen, perzikken of abrikozen.

Vul de taart pas vlak voor serveren!

Nodig voor deegbodem:

  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 90 gram zachte boter, in klontjes
  • 125 gram kristalsuiker
  • Mespunt zout
  • 4 eierdooiers

 

Voor de vulling:

  • 75 – 100 gram pure chocolade, in stukjes
  • 350-400 gram banketbakkersroom (zie recept)
  • Aardbeien (zoveel als je wilt, bij deze foto zo’n 250 – 300 gram, maar kan ook een kilo! Ik vul de aardbeien vaak aan met wat anders, zoals bloemen. Op de foto: komkommerkruid en vlierbloesem. Of met aalbessen. )
  • Poedersuiker

Extra nodig: 

  • taartvorm – 26 cm (ik gebruik graag een vlaaivorm waarbij de bodem eruit kan)
  • bakpapier en steunvulling

 

Taartbodem: (kan een dag van te voren gemaakt worden)

1. Meng alle ingrediënten voor de deegbodem en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel ½ el water toe. Laat het verpakt in plasticfolie 1 uur rusten in de koelkast. 

(TIP:  Ik rol het deeg in dit stadium tussen plasticfolie in de vorm van de taartvorm en zo te koelen.  Het uitrollen van deeg (punt 3) kan soms lastig zijn. )

2. Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven).

3. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak of tussen het folie tot een cirkel van 30 cm en bekleed de vorm hiermee. 

4. Leg het bakpapier en de steunvulling op de bodem. (Steunvulling kun je kopen bij een kookwinkel – ik gebruik altijd gedroogde bonen – bvb kikkererwten.)

5. Bak de deegbodem 10 min in de oven.  Verwijder de steunvulling met het bakpapier. Schakel de oven terug naar 160 graden en bak de bodem nog 10-15 min tot deze lichtbruin is en krokant. Laat de taartbodem op rooster afkoelen.

6. Smelt de chocola au-bain marie (in een kom boven een pan met heet water) en bestrijk de afgekoelde taartbodem hiermee. Laat de chocola stollen.  

 

Banketbakkersroom: (Kan ook een dag van te voren)

Nodig:

  • 2 dl melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte ingesneden
  • 3 eierdooiers
  • 75 gram fijne tafelsuiker
  • 20 gram maizena

 

1. Breng de melk aan de kook met het vanillestokje. 

2. Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker licht en schuimig in een kom. 

3. Roer de maizena erdoor.

4. Klop de kokende melk in een dun straaltje door de eierdooiermengsel.

5. Schenk het mengsel terug in de pan. en laat het roerend 1-2 min koken. Roer goed over de 

bodem, kan aanbranden! (Ik gebruik zelf altijd een pan met een dikke bodem.)

6. Schenk de banketbakkersroom in een kom om af te koelen. Dek het oppervlakte af met 

plasticfolie zodat er geen vel op ontstaat.

7. Verwijder voor gebruik het vanillestokje en schraap het merg eruit. Roer dat door de 

banketbakkersroom.

 

Taartbodem vullen, vlak voor serveren:

1. Schenk de banketbakkersroom op de taartbodem en strijk bovenkant glad.

2. Verdeel het fruit over de room. Bestuif met poedersuiker.

TIP: er blijft heel veel eiwitten over.  We maken daar altijd merinque van, in de vorm van schuimpjes of we maken er een taart van, bvb een pavlova. Niet het meest gezonde spul, maar voor een bijzonder weekend of buffet soms niet te versmaden.

 

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl