Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zo rot als een mispel!

Gepubliceerd op 13 Nov 15

Bij de Jorishoeve staan een aantal bomen met fruit uit het verleden. Zo staat er ook een mispelstruik. Vroeger algemeen bekend, nu in de vergetelheid geraakt. Het waren de Romeinen die ze uit klein Azië naar Europa brachten. Linnaeus gaf aan de mispel de Latijnse naam Mespilus germanica, omdat hij dacht dat die in Duitsland van nature groeiden. Op landgoederen en in kasteeltuinen werden mispels gehouden om de laxerende werking van de vrucht.  Het zou ook helpen tegen menstruatiepijnen.

Mispels groeien aan struikachtige bomen met prachtige bloemen in het voorjaar. De struik op de Jorishoeve is nog vrij jong, maar geeft toch al een rijke oogst.

Het bijzondere van de mispel blijkt uit het gezegde 'zo rot als een mispel'. De mispels, die verkocht worden via uitdegrond.nl zijn nu nog hard en moeten liggen totdat ze zacht worden. Het is dus noodzakelijk om ze nog een tijd te bewaren. Bij de Jorishoeve leggen we ze op stro in de opslag, maar dat is niet een ieder gegeven, bewaar ze daarom op een koele donkere plaats.  Het vruchtvlees wordt dan bruin, zacht en zoet. Ze lijken dan wel rot te worden, maar zijn dit beslist niet! Men adviseert ook wel om ze te bevriezen, na het ontdooien zou de vrucht eerder zacht worden.

De mispel kan nu zo uit de hand gegeten worden, door hem open te breken en het vruchtvlees eruit te zuigen. (Er zitten allemaal harde pitten in !)

Men adviseert ook wel om ze te bevriezen, na het ontdooien zou de vrucht eerder zacht worden.

Mispellikeur

Bij de Jorishoeve maken we van veel fruit likeur, in dit geval gaat het niet om het stoken van drank, maar laat je het fruit trekken in sterke drank, bijvoorbeeld (mispel)brandewijn, wodka of jenever.

Ingrediënten: 

  • 250 g mispels (niet stuk snijden) 
  • 250 g witte suiker of kandijsuiker
  • 0,8 dl liter brandewijn 
  • drie kruidnagels voor elke mispel. 

Werkwijze:

  1. Steek de kruidnagels in de mispels.
  2. Doe alles in een grote glazen pot. Voeg de andere ingrediënten erbij en laat 3 maanden staan. 
  3. Ik schud nog wel eens de eerste tijd. Doe dan de kruidnagels uit de mispels en laat nog drie maanden staan.
  4. Mispelmarmelades en mispelcompote kun je eten bij appelmoes, appelgebak, rijstpap, op de boterham met of zonder kaas. Voor mij een echte herfst/kerstbeleving. 
  5. Men eet het in Frankrijk vaak bij wild, varkensvlees, eend en blank vlees.

Mispelmarmelade

Ingrediënten: 

  • 750 gram mispels
  • 0,75 dl water
  • 400 gram suiker per 500 gram verkregen pulp
  • 3 dl water per 500 gram verkregen pulp
  • Sap van een kleine citroen

Werkwijze

  1. Was de zachte mispels en snijd ze in vieren.
  2. Doe ze met 1,5 dl water in een pan. 
  3. Breng aan de kook en laat onder voortdurend roeren 10 minuten koken.
  4. Haal de mispels door de draaizeef en bewaar de pulp.
  5. Weeg de pulp en bereken hoeveel water en suiker er nodig is. 
  6. Verwarm de suiker en water en citroen al roerend in een pan met dikke bodem.
  7. Breng aan de kook en schuim af.
  8. Laat koken tot slappe-balstadium (Wat met een lepel opgeschepte siroop die tussen duim en wijsvinger wordt gehouden (vingers eerst in ijskoud water houden!) vormt een lange en stevige draad en de siroop is bedekt met ronde belletjes) -110 graden suikerthermometer
  9.  Voeg de pulp toe.
  10. Breng aan de kook en schuim af.
  11. Laat onder voortdurend roeren nog 15-20 minuten sudderen op matig vuur tot het mengsel dikker wordt.
  12. Controleer de dikte met een koud schoteltje. (zet een schotel 5 minuten in koelkast of vriezer. Doe een beetje mispel op de schotel. Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel. Het mag niet verkleuren en moet iets meegeven bij licht aandrukken met de duim).
  13. Doe de mispelmarmelade in goed schoongemaakte (liefst gesteriliseerde) potten en sluit met gesteriliseerde schroefdeksels af.

Tip: Je kunt aan het einde van het kookproces wat speculaaskruiden erbij doen.
 

Mispelcompote 

Wanneer je niet zoveel suiker wilt gebruiken kan je compote van de mistels maken. Wel minder lang houdbaar. Bewaar de compote dan ook in de koelkast (enkele weken) of langer in de diepvries.

Ingrediënten: 

  • 750 gram mispels 
  • 110 gram honing of naar smaak andere zoetstof
  • Geraspte nootmuskaat of kaneel

Werkwijze

  1. Was de zachte mispels en snijd ze in vieren.
  2. Doe ze met 1 dl water in een pan. 
  3. Breng aan de kook en laat onder voortdurend roeren paar minuten koken.
  4. Haal de mispels door de draaizeef en bewaar de pulp.
  5. Doe de pulp in een pan en meng er de honing door.
  6. Voeg dan de nootmuskaat of kaneel door.
  7. Warm het geheel onder voortdurend roeren zachtjes op.
  8. Neem de pan van het vuur als de mispels koken en doe het in een schone pot met deksel (voor in de koelkast) of diepvriesbakje (na afkoelen in diepvries plaatsen).

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl