Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zo maak je de perfecte aardappelpuree

Gepubliceerd op 16 Oct 15

Het is koud en guur en dan is een stevige stampot in de avond meer dan lekker. Stampot kan op vele manieren gemaakt worden, maar uitgangspunt vormt de puree.

 

Het koken

Volgens de DikkevanDam hoor je bij aardappelpuree de aardappels altijd in de schil te koken. En de schillen als de aardappels nog heet zijn eraf te trekken. Maar schillen mag desnoods ook, mits de aardappels maar gekookt worden in niet teveel water of stoom ze.  In ieder geval even laten drogen na het afgieten. Hoe minder water, hoe beter de puree.

Er bestaan voor het koken van aardappelen een groot aantal trucs. In het geval van stampot/puree is het belangrijk dat de aardappelsstukken van gelijke grootte zijn, ivm de garing. Wat doe je als je kruimige aardappelen wilt hebben, maar opgescheept zit met vastkokende aardappelen? Voeg dan een schep suiker toe aan het kookwater.

 

Het stampen

De aardappels moeten heet gestampt worden. Voor het tot puree maken kan je naast een stamper een groentemolen of een pureeknijper gebruiken, daarmee wordt de puree het fijnst. Doe de aardappels nooit in de blender of met de staafmixer! Hierdoor wordt de puree taai en lijmachtig. Voor een stampot is een stamper over het algemeen meer dan voldoende. 

 

Toevoegen van vocht

Dan het vocht. Je kunt (hete) melk gebruiken of deel melk, deel room. Maar alleen een klont boter er doorheen geklopt volstaat ook.  Daarna nog 1 of 2 eieren en de puree wordt luchtiger en ook iets droger.  De boter kan natuurlijk vervangen worden door olijfolie. Melk kan ook heel goed vervangen worden door bouillon. 

 

Van puree naar stamppot

Voor de stampot wordt de desbetreffende groente door de puree geroerd. En het eindigt met het op smaak maken van het gerecht met zout en peper en eventueel nootmuskaat. Men kan ook iets anders proberen zoals rozemarijn. Kook deze dan al mee met de aardappels, zodat je het kruid goed kan verwijderen.

 

Recept voor andijviestampot

Tot slot een klassieke andijviestamppot voor 2 personen.

Nodig:

  • 500-600 gram aardappelen (geschild, maar kan ook ongeschild, zie verhaal van de Dikkevandam)
  • melk of bouillon
  • Klont boter of olie
  • 250-300 gram andijvie, gewassen en fijn gesneden
  • Zout, peper, nootmuskaat of ander kruid

 

Werkwijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 20 min. gaar. Doe ze na het afgieten terug in de pan. 
  2. Voeg de melk (of bouillon of sojaroom)  en boter  (of olie) toe aan de aardappelen en stamp tot puree.
  3. Zet de pan op laag vuur en meng de andijvie er in delen door. 
  4. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat  of ander kruid. 

 

Rond af met:

Traditioneel: gebakken magere spekreepjes en rookworst.

Vegetarisch: Maak de puree aan met een ei. Vervang het vlees door kaas, bvb feta. Voeg eventueel wat noten toe. 

Veganistisch: vervang boter, door olie en de melk, door bouillon of sojaroom. Voeg een handvol fijngesneden zongedroogde tomaten in olie toe (gebruik eventueel de olie voor de puree) en voeg nog wat noten toe, bijvoorbeeld stukjes walnoot.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl