Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zo bak je het volkorenbrood van Hartog

Gepubliceerd op 11 Sep 15

De broden van Hartog zijn al jaren razend populair in Amsterdam. Het standaard volkorenbrood van Hartog is eigenlijk een heel simpel brood. Er zit geen broodverbeteraar, conseveringsmiddelen, mout of zuivel in. Het brood is volledig volkoren, met meel van eigen maling. Een heel puur stevig brood. Dit gaat eigenlijk in tegen de broodtrend van hippe bakkers die luchtig, met mout gekleurd, brood serveren. Daarnaast is het niet zo lang houdbaar als het supermarktbrood dat met conserveringsmiddelen en broodverbeteraar wordt opgepept. En toch werkt het, al jaren. Omdat het gewoon heel lekker brood is.

Je kan het brood ook gemakkelijk zelf maken. Hieronder het recept uit het boekje volkorenbrood.nl dat bakkerij Hartog gepubliceerd heeft:

Ingrediënten

Deeg 

  • 500 gram volkorenmeel
  • 10 gram zout 
  • 3 dl koud water
  • 20 gram verse gist

overig

  • Olijfolie

Recept voor volkorerenbrood

  1. Meng het volkorenmeel ne het zout in een bergjes op het werkblad.
  2. Maak in het midden een ring van 20 cm ø en giet het water erin. 
  3. Los de gist op in het water.
  4. Roer met de vinger tot de gist helemaal is opgelost.
  5. Meng het meel beetje bij beetje door het gistmengsel tot het geheel goed gemengd is. (TIP: mijn moeder gebruikte voor het mengproces altijd een afwasteil)
  6. Kneed het deeg goed door en voeg beetje bij beetje max. Nog 1 dl extra water toe.
  7. Kneed het 10 – 15 min. Het moet vochtig en soepel aanvoelen, maar niet meer plakken.
  8. Maak van het deeg een bal, wikkel dit in een warme, vochtige  theedoek (TIP: ik gebruik tegenwoordig wel mijn keukenmachine met deeghaak. Ik ga dan zout en meel in de bak (zout mag niet in aanraking komen met gist). Dan doe ik het gist er zo bij en het water. Dan draai ik de machine eerst langzaam. En kijk of het deeg goed van natheid is. Ik voeg dan eventueel nog wat water toe. Dan laat ik de machine sneller draaien voor een aantal minuten. Je kunt zien of het deeg goed is door te voelen (niet te nat of te droog) en of het goed loslaat van de zijkant van de bak. Ik maak een bal van het deeg en leg de deegbal in de bak.(eventueel ingevet met wat olie. Ik leg de natte theedoek over de kom.)
  9. Laat het deeg 30-45 min rijzen op een tochtvrije plaats tot het 1/3 is toegenomen.
  10. Verwijder de theedoek, druk het deeg plat en maak weer een bal en wikkel dit weer in de theedoek.
  11. Vet een bakblik in met olie. 
  12. Verwijder de theedoek en druk het deeg plat. Rol het deeg op en leg met de naad naar beneden in het bakblik.
  13. Dek het bakblik af met een warme, vochtige doek.
  14. Laat het deeg nog minimaal 30 minuten narijzen  tot het 1/3 in volume is toegenomen.
  15. Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  16. Schuif het brood erin en verlaag de oventemperatuur met 200 graden.
  17. Bak het brood 35-40 minuten.
  18. Haal het brood uit het bakblik, klop  op de onderkant. Wanneer het hol klinkt is het brood gaar. Anders nog even terug in de oven. 
  19. Laat het afkoelen op het rooster

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl