Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zelfgemaakte veganistische groentebouillon; de snelle versie

Gepubliceerd op 25 Jul 15

Er gaat niets boven eigengemaakte bouillon. Ik gebruik liever mijn eigen bouillon dan die van een blokje, is toch altijd vrij zout. Daarom probeer ik altijd bouillon in de vriezer te hebben. Ik maak vaak meer bouilon dan ik nodig heb en vries het restant in een tray van ijsblokjes voor kleine hoeveelheden of in de bakjes die ik hergebruik van Renzo of van de Buffolofarm of diepvriesdozen voor 1 of 1,5 liter. Ik kook het dan soms wel wat in; bouillon is dan geconcentreerder en ik heb minder ruimte nodig in mijn vriezer.

Het trekken van bouillon kost altijd tijd, maar wanneer je weinig tijd hebt: hieronder één, die relatief snel te maken is! 

Voor ongeveer 1,5 l

Nodig

  • 2 grote of 3 middelgrote uien
  • 3 grote of 4 middelgrote wortels
  • 3-4 stengels bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olie
  • 1 of 2 laurier en een takje tijm en eventueel wat peterseliestengels
  • (Ik vervang dit ook wel eens door een gemengd kruidenbosje)
  • Paar zwarte peperkorrels
  • Optioneel:  ½ klein glaasje droge witte wijn

 

Recept

  1. Rasp de ui, wortel, bleekselderij en knoflook grof  - of snijd ze in vrij kleine stukjes.
  2. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en doe de groente, knoflook, kruiden en peperkorrels in de pan.
  3. Laat ongeveer 5 minuten fruiten tot de groente wat zacht is geworden. 
  4. Voeg de wijn toe als je die gebruikt en 1,75 l kokend water.
  5. Breng aan de kook em laat zonder deksel op de pan zacht sudderen. 
  6. Als je alle groenten hebt geraspt, is de bouillon in 10 minuten klaar.
  7. Bij grotere stukken heb 20 tot 30 minuten nodig.
  8. Hoe dan ook, zeef de bouillon en gebruik meteen of laat afkoelen en zet in de koelkast en vriezer.

TIP: Voeg wat paddenstoelen toe voor extra smaak. Ideaal voor een paddenstoelensoep. Maar ook te gebruiken in bijna alle groentensoepen. 

Maak de bouillon zoals hierboven, maar voeg 200 gram verse, gesneden paddenstoelen toe, zoals kastanjechampignons en shiitake.  

Je kunt ook het weekwater van gedroogde paddenstoelen toevoegen. Week  een handvol paddenstoelen. Giet het door een dunne doek, om eventueel vuil eruit te zeven. Gebruik de paddenstoelen voor het desbetreffende gerecht.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl