Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Zelf jam maken: Van Ouderwetse Aardbeienjam tot Jam met Chiazaad & Agavesiroop

Gepubliceerd op 26 Jun 15

Op de Jorishoeve leven we grotendeels van ons eigen land. Dat betekent in de zomer naast het werken op het land, dat er ook uren in de keuken wordt doorgebracht, om groenten en fruit te verwerken om in de winter te kunnen eten.

Het is dus weer tijd voor het maken van aardbeienjam. Wanneer je jam wilt maken en deze langer wilt bewaren ontkom je niet aan suiker als conserveermiddel. Regel in het algemeen bij lang bewaren: de hoeveelheid suiker, die je gebruikt moet altijd minimaal 60% overeenkomen met het gebruikte gewicht van fruit. Ik maak altijd verschillende soorten jam, verschillend van samenstelling en van houdbaarheid.

Er zijn ook mogelijkheden om suiker weg te laten of te vervangen met siroop. Hierbij twee recepten van uitersten.

Nog steeds een favoriet: 

Ouderwetse jam volgens Franse werkwijze

Voor elke kilo fruit heb je 800-900 gram suiker nodig, afhankelijk van de zoetheid van het fruit. Vaak wordt 1: 1 gebruikt. 1 kg suiker voor 1 kg fruit.

Zorg voor schone potten. (Hergebruik bvb de potten van volle kwark of slagroom van ‘Ons verlangen’ of ‘Noorderhoeve’’. )

Voor gebruik moeten de potten gesteriliseerd worden:

  • door ze 10 minuten in een oven op 100 graden te zetten
  • door ze vlak voor het vullen 5 minuten in kokend water te zetten, neem ze uit het water en zet ze op een schone theedoek uitlekken.
  • Door ze in een stoomoven te steriliseren

Je kunt tegenwoordig losse deksels kopen, waarmee je de potten kunt afsluiten. (zie internet) Andere manieren van afsluiten zijn met cellofaan of parrafine.

Werkwijze

  1. Snij de aardbeien door de helft.
  2. Plaats het fruit in een glazen schaal of roestvrij stalen pan , voeg al het suiker toe. Voeg sap van een kleine citroen toe.
  3. Schud de suiker rustig door het fruit. Sluit de schaal met een deksel of huishoudfolie.
  4. Laat het zeker 12 uur staan, maar liever langer, minstens 24 uur!
  5. Doe de aardbeien, suiker en vocht in een grote pan met zware bodem. Verhit het geheel al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng het geheel aan de kook en laat 5 min zachtjes koken.
  6. Optioneel: Laat het mengsel afkoelen, doe in een kom en zet deze afgedekt met plasticfolie 2 dagen in de koelkast. 
  7. Schenk het aardbeienmengsel in de grote pan, breng het aan de kook laat het 10 - 15 min doorkoken. Schuim af.
  8. Controleer de dikte met behulp van een koud schoteltje. Zet een schoteltje 5 minuten in de koelkast of diepvries. Doe een beetje jam op de koude schotel. Het moet stollen tot een bolle druppel. Het mag niet verkleuren en iets meegeven bij licht aandrukken. (bij gebruik thermometer: 108 graden)
  9. Haal de pan  van het vuur. 
  10. Roer even en schep het dan in warme, gesteriliseerde potten, veeg met een vochtige doek de rand en zijkant van de pot schoon en sluit de potten. Bij gebruik van een deksel, kun je voor een goede afsluiting de potten 10 minuten op de kop zetten en daarna weer omdraaien. 

Opmerkingen:

  • Je kunt de jam voordat je ze in de pot doet 10 minuten laten staan in de pan om te kijken of de jam stolt en ze dan in de potten doen. Nadeel is dat de jam dan niet meer vloeibaar is. 
  • Wanneer de jam niet stolt, moet deze opnieuw verwarmd worden. Voeg eventueel pectine toe (dat is te koop of je kunt het ook zelf maken) of voeg wat fruit toe met hoger pectinegehalte; zoals appel.
  • Je kunt ook jam maken met geleisuiker, volg dan de instructies op het pak.
  • Je kunt het laten staan van het mengsel (beide keren) overslaan, maar ik zweer er tegenwoordig bij ivm de smaakontwikkeling van de jam en soms vind ik het ook makkelijk wanneer ik veel fruit heb, maar weinig tijd op de dag zelf. Deze werkwijze garandeert heerlijke jam! 

Wanneer je zoveel suiker niet ziet zitten of je wilt weer eens wat anders of ......

Jam met Chiazaad (naar een recept uit het boek van Rens Kroes; Powerfood)

Let op: In deze versie zonder suiker is de jam 1 week houdbaar in de koelkast.

Bereidingstijd: 30 min.

  • 250 gr. Aardbeien
  • 2 - 3 eetlepel ahornsiroop; ik gebruik bij aardbeien liever kokosbloemsuiker of agavediksap
  • Ruim 2 theelepels chiazaad
  • Optioneel: wat vanille-extract (Rens), ik gebruik merg van een vanillestokje.

Bereiding: 

  1. Breng de aardbeien met gekozen zoetstof aan de kook.
  2. Roer regelmatig en laat het op een laag vuurtje 5 minuten sudderen. 
  3. Pureer de aarbeien met een vork en roer dan het chiazaad erdoorheen. 
  4. Kook het nog 15 minuten op laag vuur. Roer regelmatig!
  5. Haal het van het vuur wanneer het dik wordt en voeg de vanille toe. 
  6. Proef de jam, wanneer je het zoeter wilt, kun je nog wat gekozen zoetstof toevoegen.
  7. Vul een schone pot met de jam. 
  8. Bewaar deze jam in de koelkast; hij is maar beperkt houdbaar. 

Persoonlijk eet ik bijna helemaal geen suiker. Ik vries voor de winter kleine porties fruit in. Voor gebruik kook ik deze dan tot moes; voor ontbijt of toetje. Ik hergebruik sinds kort de bakjes van Renzo's of van de buffelmozarella om het fruit in te vriezen. Superhandig!

 

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl