Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Spaghettipompoen bereiding en recepten

Gepubliceerd op 21 Aug 15

Het pompoenseizoen is weer begonnen. Bioromeo heeft sinds deze week de spaghettipompoen. Het is een wat onkbekendere pompoen, vandaar hier wat recepten er voor. De smaak van deze pompoen is lichtzoet maar niet heel uitgesproken. Een ideale basisgroente dus. Was ze met schil en al, niet in snijden of prikken. Ze heten spaghettipompen en dat 

 

Bereidingswijze van Spaghettipompoen

Koken

Kook ze een half uur in water zonder zout. Als hij gaar is dwars door midden snijden, en met lepel de zaden eruit halen. Die kunnen ook niet meer gegeten worden. Op het bord met een vork de slierten eruit halen, de schil blijft dan heel, dit komt de smaak ten goede. Serveer met saus naar wens. Blijft er vruchtvlees over, bewaar dat dan en gebruik het gekoeld als salade of bak het op met wat olie.

 

Als spaghetti

Snij de pompoen overdwars doormidden en verwijder de pitten, bak de pompoen in de oven gaar. Haal met een vork voorzichtig het vruchtvlees uit elkaar zodat er lange slierten ontstaan. Eet de spaghettigroente verder zoals gewone spaghetti.  Ga als volgt te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
  • Was de pompoen, Snijd het kapje eraf en snij in de lengte door en verwijder de pitten.
  • Plaats de helften op de kop in een ovenschaal.
  • Voer water toe tot ca. 1 cm  en plaats in het midden van de oven ca. 30 min, 200 graden .
  • Verwijder het water , draai de pompoen om en besprenkel met wat olijf olie.
  • Plaats de pompoen nogmaals in de oven voor ca. 20 min.
  • Als je het vruchtvlees met een vork makkelijk los kan halen is de pompoen gaar.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat ‘m iets afkoelen.
  • Neem 2 vorken, een om de pompoen vast te houden de andere om het vruchtvlees er uit te schrapen.
  • Je kan nu het vruchtvlees meteen eten met een willekeurige saus, champignon-, tomaten- of  kaassaus. Aan het vruchtvlees zit niet heel veel smaak dat de saus mag hoog op smaak.
  • Je kunt het in de koelkast bewaren en later bereiden.
  • De volgende dag kun je het met wat olie al roerbakkend opgewarmd. Geserveerd met wat gepofte kerstomaat, peper, zout, balsamico, verse oregano en olijf olie.  

 

Gebakken spaghettipompoen met feta 

Ook lekker is om de spaghettipompoen met feta te eten:

Nodig:

  • 1 spaghetti- of zomerpompoen, over de lengte gehalveerd en ontlijst 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 ui, fijngesneden 
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden 
  • 280 gr tomaten, fijngesneden 
  • 110 gr feta, verbrokkeld 
  • 3 eetlepels zwarte olijven, in schijfjes 
  • 2 eetlepels verse basilicum, fijngesneden

Recept

  1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Een bakplaat licht invetten.
  2. Leg de stukken pompoen met de gesneden kant onderop op de bakplaat. 30 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot een scherp mes er moeiteloos ingestoken kan worden. Pompoen uit de oven halen en even laten afkoelen.
  3. Intussen in een koekenpan op een middelhoog vuur de olie verhitten. Ui sauteren tot deze zacht is. Knoflook toevoegen en 2-3 minuten verder bakken. Tomaat erdoor roeren en warm laten worden. 
  4. Met een grote lepel het draderige vruchtvlees uit de pompoen scheppen en in een middelgrote kom doen. De gesauteerde groenten, feta, olijven en basilicum erdoor scheppen. Warm serveren.

 

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl