Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Mais uit de oven

Gepubliceerd op 04 Sep 15

Maïsliefhebbers opgelet! Het suikermais seizoen in Nederland is geopend en het loopt tot eind oktober. Dit betekent dat je verse maiskolven kan krijgen direct van de boer uit je buurt.

Geïmporteerde maïs is qua smaak niet te vergelijken met rijp geplukte kolven. Het probleem van geïmporteerde maïs is dat ze een lange keten doormaken. Ze worden daarom te vroeg geplukt en zijn als gevolg minder smaakvol en stevig. De maïs via uitdegrond.nl wordt maandag of dinsdag geplukt en woensdagavond geleverd. Twee boeren bieden maïskolven aan via Uit de Grond: TimmCorn, 25 km ten zuiden van Amsterdam, en een biologische boer uit de polder.

Nederland is veelal te koud voor suikermais. De overgrote meerderheid van de maisproductie is voor veevoer, maar sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. 

Je kunt maiskolven koken, stomen en in de oven klaarmaken. Ook lekker is om gekookte maiskolven te roosteren op de barbeque.

Bij maiskolven kun je het simpel houden: wat boter en zout is genoeg. Hier een recept voor in de oven.

 

Uit de oven:

Nodig:

  • 1 maiskolf per person
  • Boter, zout

Voorbereiding

De oven voorverwarmen op 200°C of gasstand 4-5.Van de maiskolven bladeren en draden verwijderen.Besmeer de maiskolven met de helft van de boter.Wikkkel elke maiskolf in een stukje aluminiumfolie.

Bereidingswijze

De pakketjes op een rooster in het midden van de oven leggen en in ± 30 min. gaar bakken. De maiskolven uit de oven nemen en de pakketjes openvouwen. De kolven met de rest van de boter besmeren.De oven op de hoogste stand zetten en de maiskolven terug in de oven zetten. Op het rooster bovenin de oven in ± 5 min. goudbruin roosteren. De kolven af en toe keren, uit de oven nemen en met zout bestrooien.

 

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl