Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Mais inmaken of bevriezen

Gepubliceerd op 02 Oct 15

De winter komt eraan! Tijd om ons voor te bereiden. Er is nu een groot aanbod van mais. Mais kan in zijn geheel worden ingevroren, maar is ook geschikt om als korrel te worden ingemaakt, zodat men ook in de winter mais kan eten. Let wel op; zodra mais geplukt wordt, begint de mais met het omzetten van suiker naar zetmeel. Het is daarom aan te raden om de mais zo snel mogelijk te eten of te verwerken.

Reken ruwweg 1 kolf voor 125 gram mais die nodig is voor een recept. Maar het kan ook handig zijn om de hoeveelheid te wegen die van de eerste kolf komt, zodat je nog weet hoeveel je nog nodig hebt.

Zo haal je makkelijk de mais van de kolf

Maak eerst de kolf schoon door blad en baard(de draden) te verwijderen. Zet dan de kolf rechtop, houdt hem enigzins schuin en snijd of schraap dan naar beneden, zo dicht mogelijk op de harde kern. 

Invriezen

Hele kolven

  1. Maak de kolven schoon en blancheer de kolven in  zijn geheel 5 minuten.
  2. Laat afkoelen en verpak de kolven per stuk in folie of plastic zak. 
  3. Kook ze ontdooid in 5 minuten gaar of bevroren in 10 minuten.

Alleen de maiskorrels

  1. Schraap de mais van de kolf.
  2. Blancheer de maiskorrels 1 minuut.
  3. Laat ze afkoelen, doe ze in diepvrieszakjes en vries ze in.

Inmaken

Mais kan ook heel goed ingemaakt worden. Mais moet wel twee keer gesteriliseerd worden.

Stap 1:

Blancheer eerst de kolven, spoel ze onder koud water af, om het garingsproces te stoppen en snijd dan de mais van de kolven af.

Stap 2:

Steriliseer glazen potten of weckpotten. Dit kan op een van de volgende manieren:

  • door ze 10 minuten in een oven op 100 graden te zetten
  • door ze vlak voor het vullen 5 minuten in kokend water te zetten, neem ze uit het water en zet ze op een schone theedoek uitlekken.
  • Door ze in een stoomoven te steriliseren.

De deksels of rubberen ringen kunnen apart in een pan worden gekookt.

Ik hergebruik vaak de potjes van Ons Verlangen of Noorderhoeve.Wel moet je dan nieuwe deksel gebruiken, die kun je tegenwoordig apart aanschaffen. Ik was ze altijd eerst af met soda, je kunt ze ook in de wasmachine stoppen.

Stap 3:

  1. Vul de potten tot 3 cm on de rand met mais.
  2. Bedek de mais met gezouten water. (1 eetlepel zout op 1 liter water)
  3. Reinig de rand van de gevulde pot met een droge doek.
  4. Sluit de pot af met een gesteriliseerde deksel.  

 

Stap 4

  1. Leg op de bodem van een grote pan een rooster bvb van een stoompan of een opgevouwen theedoek. Of gebruik een weckketel. (Ik steriliseer tegenwoordig vaak in de stoomoven)
  2. Zet de potten daarop.
  3. Vul de pan tot een vierde van de glashoogte met koud water.
  4. Leg het deksel op de pan.
  5. Breng het water aan de kook op de hoogste stand.
  6. Als het water kookt zet het vuur lager, maar het water moet wel constant zacht koken.
  7. Als er in de gevulde pot kleine belletjes opstijgen, dan kookt de inhoud van het glas.
  8. Dan gaat de tijd in; 60 minuten.
  9. Laat de potten afkoelen en herhaal het steriliseerproces (stap 3) nogmaals.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl