Zelf bouillon trekken is populair. Foodies als Hemsley en Hemsley zijn grote advocaten van zelfgetrokken bouillon: ze prijzen het aan als hun ultieme superfood. Een beetje een gehypte term, maar ze hebben gelijk dat er niks lekkerder is dan bouillon van eigen trek. Niet gek ook dus dat we vaak de vraag krijgen of we botten kunnen leveren. Het antwoord hierop is: ja dit kunnen we!
Boerderij Pouw biedt, inmiddels al een paar werken, mergpijpen aan. Mergpijpen zijn ideaal voor het maken bouillon, door hun natuurijke gelatinegehalte wordt de runderboullion extra dik. Een voordeel van mergpijpen is dat het een "rest" product en daarom goedkoop is, dit is ook meteen de reden dat veel supermarkten en slagers ze niet hebben.
Bouillon van mergpijpjes
Dit recept is voor 1 liter bouillon.
Nodig:
- 1 kilo mergpijpjes
- 1 grote wortel, gehakt
- 1 grote ui, gehakt
- Aantal teentjes knoflook (ongeveer een halve bol)
- 4 stengels bleekselderij
- 1 kleine prei, gesneden
- Olie
- 1-2 blaadjes laurier
Recept
- Verhit de oven tot 180 graden.
- Doe de botten in een grote pan en giet er zoveel koud water bij dat ze onderstaan.
- Voeg een snuf zout toe en laat ze 10 minuten staan.
- Gooi het water weg.
- Doe de pijpjes met de wortelen en de uien in een grote braadpan.
- Besprenkel ze met wat olie en zet het ca. 40 minuten in de oven of totdat de botten bruin zijn. (echt bruin!)
- Doe alles in een soeppan, voeg de rest toe en voeg water toe dat alles onderstaat en breng het aan de kook.
- Giet er 1 dl koud water bij om opstijgend vet te laten stollen.
- Zet het vuur zo laag dat de bouillon nauwelijks pruttelt en schuim het oppervlakte af.
- Laat de bouillon 8 uur pruttelen en schuim zo nodig af.
- Zeef het vocht.
- Laat het een nacht afkoelen en verwijder het gestolde vet.
- Resultaat: een lekkere, heldere bouillon.
TIP: Maak er fond van door de soep nog verder in te koken. Vries het daarna in, in een tray ijsblokjes.
Altijd een smakelijke bouillon bij de hand. Ik maak zelf dan vaak in één keer meerdere porties.
Bouillon van ossenstaart
Ook erg lekker is om boullion van ossenstarrt te maken. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.
Nodig
- Ongeveer 800 gram tot een kilo ossenstaart
- ½ - 1 venkel
- 1 meiknol of een halve andere knol
- 1 wortel
- 1 kleine prei
- 1 stengel bleekselderij
- 1 ui
- Takje tijm
- 1 laurier
- 1,5 liter
- 3 zwarte peper korrels
- 1 steranijs
Recept
- Bak de ossenstaart in de oven aan op 180 graden of bak ze in de pan mooi bruin.
- Hoe bruiner ze zijn hoe meer smaak ze afgeven.
- Breng de ossenstaart samen met het water aan de kook, hierdoor gaat het vleeseiwit boven drijven. Dit geheel scheppen we eraf. Laat de soep nu op een zacht vuur trekken.
- Halveer de uien met schil, bruineer ze in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de ossenstaartsoep.
- Snijd de groentes in grove stukken, was ze en voeg ze ook toe.
- Voeg de kruiden en specerijen toe en laat het geheel 8 uur zachtjes trekken.
- Zeef de soep door een schone (thee)doek en bewaar het ossenstaartvlees.
- Dit kan gebruikt worden door de soepgarnituur.
- Laat de soep inkoken tot 1/3 en breng eventueel op smaak met peper en zout.
TIP: Maak er fond van door de soep nog verder in te koken en daarna in een tray ijsblokjes in te vriezen.