Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Maak je eigen quinoa kiemen

Gepubliceerd op 13 Nov 15

Je kunt quinoa een nacht in de koelkast laten staan en dan bestaat de kans dat de quinoa een beetje ontkiemt. Prima om ze ook zo te eten. Maar je kunt ze ook verder laten kiemen. Week dan eerst de quinoa drie kwartier in water op kamertemperatuur. Spoel de quinoa af en doe ze in een brandschone schaal of weckpot. Dek af, maar niet helemaal. (Ik gebruik een weckpot en sluit de pot met gaas en elastiek). Zet dan de pot of schaal in de koelkast en spoel ze ieder 8-10 uur af, tot de kiemen de gewenste lengte hebben. Gebruik de kiemen binnen drie dagen. Eet ze niet als ze ruiken, stinken of beschimmeld zijn.

Appelkoolsalade met kiemen (2 personen)

Nodig:

  • 20 gram quinaokiemen (zie verhaal hierboven)
  • 25 gram gesneden of geschaafde kool (bv rode kool)
  • 1 wortel, geraspt
  • Halve appel, geraspt
  • Kleine ui, fijngesneden
  • Handvol walnoten, klein gemaakt, eventueel geroosterd in de pan
  • Olie
  • Azijn
  • Zoetstof naar keuze
  • Zout

Werkwijze

  1. Meng de kiemen tot en met de walnoten.
  2. Maak een dressing van olie, azijn, zoetstof en wat zout.
  3. Schep de dressing door de salade

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl