Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Lelijke appels hoeven niet weggegooid te worden: verwerk of eet ze

Gepubliceerd op 28 Aug 15

Weggooien is zonde en niet iedereen hoeft een mooie appel, vandaar dat je de minder mooie (bio) appels nu onder de naam moesappel kan krijgen via ons. Dit zijn de appels met plekjes, die gekke vormen hebben of van de boom gevallen zijn. Normaal gesproken gaan deze naar de industrie om verwerkt te worden to sap, moes of taart. Een deel ervan wordt weggegooid. Maar je kan ze nu ook zelf kopen. Ze zijn de helft goedkoper dan de mooie appels. Qua soort gaat het varieren de komende maanden, voor nu is het de collina appel.

Over niet al te lange tijd zullen er weer de echte 1e klas moesappelen zijn, zoals de Goudrenet en Bramley. En dan wordt het tijd voor appeltaartrecepten. Maar daar moeten we nog even op wachten. Daarom hier een recept voor appelmoes, om gelijk te eten of om in te maken.

Appelmoes recept

Nodig:

  • Moesappelen, door elkaar. 
  • Suiker of honing naar smaak (of een andere zoetstof)
  • Roerzeef, keukenmachine of stamper

Recept

  1. Snijdt de appels in stukken. Haal het klokhuis uit de appels wanneer je gaat stampen of bij gebruik keukenmachine. Bij de roerzeef kun je die eventueel laten zitten.
  2. Doe ze in een pan (liefst met dikke bodem) en met een klein laagje water (niet teveel anders wordt de appelmoes te dun)
  3. Doe een deksel op de pan, breng de appels aan de kook en laat onder af en toe roeren de appels op een laag vuur een tijd sudderen, tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de appels kan dat 30 -50 minuten duren.  Indien nodig voeg nog wat water toe.
  4. Pureer de appels glad in een keukenmachine of met een roerzeef.
  5. Proef en voeg eventueel wat suiker of honing toe. Zet de pan terug op het vuur zodat alle suikers zijn opgelost.

Tip: Voeg een stokje kaneel toe. En/of kook een stukje schil van de citroen mee. Ik zoet de appelmoes ook vaak met wat verse sinaasappelsap. Wanneer je liever compote eet? Schil de appels en kook de appels minder lang, maar wel dat ze gaar zijn. Ik stamp ze vaak met de stamper grof. Wanneer je de soorten kunt kiezen, dan combineer je vaak een echte moesappel als goudrenet met een handappel. Bij deze appelen is het een verrassing, hoe de appelmoes of de compote wordt.

 

Inmaken van appelmoes

Door het inmaken kan je de appelmoes langer bewaren. Met 2,5 kilo appels maak je ongeveer 2 liter appelmoes.

Bij het inmaken steriliseer je eerst de potten. Dat kan door ze eerst te wassen in een afwasmachine en ze daarna op 180 graden 20 min in de oven te zetten. Ik heb geen afwasmachine, dus ik was ze met soda en zet ze dan in de stoomoven voor 20 min. De deksels worden in beide gevallen een aantal minuten apart gekookt in een pan. (Ik ga bij dit recept uit van potten met een twistdeksel, maar je kunt natuurlijk ook weckpotten gebruiken.)

Bij een weckketel: Vul de weckketel. Vul de gesteriliseerde potten met warm water en zet ze in de ketel en kook ze 10 minuten op hoog vuur.  Til de potten voorzichtig uit de pan en gooi ze leeg. Vul de hete potten met de appelmoes tot 1,5 cm onder de rand. Veeg de randen schoon met een vochtige doek, sluit de potten met de deksels. (niet te strak)  Zet de potten weer in de ketel en zorg dat ze onder water staan. Doe de deksel op de pan. Kook ze 20 minuten op hoog vuur. Neem de deksel van de pan,wacht  5 minuten en haal ze er dan voorzichtig uit met de glastang. Draai de deksels aan. Laat de potten afkoelen. Etiketteer de potten. Op een koele, donkere plek blijft het wel een jaar goed.

Je kunt een weckketel nabootsen door een grote pan te nemen en een rooster onderin te zetten. Iets waar de potten op kunnen staan. Belangrijk is dat de potten niet direct op de bodem staan en dat ze niet tegen elkaar aan staan bij het steriliseren.

Ik zelf steriliseer tegenwoordig in de stoomoven. Ik vul de potten tot 1,5 cm onder de rand. Sluit de potten, goed maar niet te strak en zet ze dan in de stoomoven, wanneer de inhoud kookt in de pot, stoom ik ze voor 20 minuten. Ik haal ze eruit, draai de deksel aan en laat ze staan om af te koelen.

Waarschuwing: Wees bij dit alles wel voorzichtig. Kans op brandwonden is aanwezig. Dus zorg voor hele goede wanten en indien nodig gebruik een glastang.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl