Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Kruisbessen

Gepubliceerd op 15 Aug 15

In Nederland wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engeland weinig kruisbessen gegeten. En dat is jammer. Ze zijn vers of uit de diepvries (iedere zomer vries ik wat in) een mooi product om te gebruiken en erg lekker. Mijn kleindochter van drie eet zonder problemen mijn struiken leeg. Ik moet er dus altijd snel bij zijn als ik ze nog wil verwerken.

Kruisbessen eet ik zowel zoet als bvb jam op brood of als compote verwerkt tot een toetje, als bij het avondeten. Hieronder wat recepten, alle recepten zijn voor 2 -3 personen.

Gebakken makreel op venkel en kruisbessen.

Een vette vis, met het wat zuur-zoete van de kruisbes en het geurige van venkel. Het kan ook goed met sardientjes of minder vette vis als zeebaars. 

Voor mij de ontdekking van het jaar! Ik eet nu vaak venkel en kruisbes als groenteschotel. Los van vis of vlees. 



Nodig:

  • 2  venkels, schoongemaakt, elke knol in 8 partjes
  • 1  citroen (bio)
  • Paar  blaadjes laurier
  • 2 el olie – koolzaad of zonnebloem
  • 100 gram kruisbessen – boven en onderkant eraf
  • 2 - 3 eetlepels suiker (naar keuze – hangt af van de zuurgraad van de bessen en hoe zoet je het zelf wilt hebben)
  • 2 makrelen, (hele vis schoongemaakt, ingewanden eruit)
  • Zout en peper


Recept

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Leg de partjes venkelknol in een ondiepe schaal of braadslede.
  3. Snijd met een dunschiller 6 reepjes schil van de citroen (zo min mogelijk wit meenemen.)
  4. Doe dit met de laurier bij de venkels.
  5. Besprenkel met de olie en wat zout en peper en schep alles om.
  6. Zet ongeveer 20 minuten in de oven, roer halverwege om, tot de venkel gaar is.

Verdeel de kruisbessen over de venkel en bestrooi met suiker (mits je die gebruikt).

Breng de makrelen op smaak met zout en peper en leg ze op de venkel en kruisbessen.

Kruisbessencompote met rozemarijn (2 personen)

Kruisbessen combineren goed met rozemarijn. 

Nodig

  • 200 - 300 gram kruisbessen –  boven en onderkant eraf
  • Flinke tak rozemarijn
  • 20 - 30 gram suiker


Recept

  • Doe de kruisbessen in een pan met de rozemarijn, suiker en 2 eetlepels water. 
  • Breng langzaam aan de kook.
  • Roer af en toe tot de kruisbessen zacht zijn en een deel ervan uit elkaar valt.
  • Schenk er wat extra water bij als dat nodig. De compote moet niet te droog worden, maar maak hem niet te dun!
  • Laat afkoelen en haal dan de rozemarijn eruit.

Je kunt de compote opdienen bij het avondeten of met yoghurt of maak een kruimellaag en serveer het met room als toetje.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl