Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Hoe de Hollanders de wortel oranje maakte

Gepubliceerd op 16 Feb 15

Wortels zijn oranje. Dat is hoe we de wortel kennen en hoe deze wereldwijd het meest gegeten wordt. En gegeten wordt het! Als één van de populairste groenten ter wereld bevat de wortel een hoge voedingswaarde, rijk aan β-caroteen, anti-oxidanten, mineralen en vezels. Bovendien is het klaarmaken van een lekker gerecht met wortels geen uitdaging en valt het bij bijna iedereen in de smaak.

Terug naar die oranje kleur, want hoe kenmerkend dat voor ons beeld van de wortel ook is, de oranje peen is relatief gezien nog maar kort in de schappen te vinden. Van oorsprong zouden wortels in Iran en Afghanistan komen, waar de wortels in gele, witte, groene en paarse varianten voorkwamen. In oude geschriften uit de Romeinse tijd en zelfs uit het oude Egypte wordt al over de heerlijke groente gesproken.

Hoe is dan van die oude veelkleurige wortel, onze in het oog springende oranje wortel ontstaan? Volgens de verhalen bracht de VOC de wortels naar Nederland. In de loop der tijden hebben botanici flink gesleuteld aan de wortel, om door selectie de oranje kleur naar boven te brengen. Uit bronnen blijkt dat de oranje wortel in de Late Middeleeuwen voor het eerst op grote schaal door Nederlandse boeren werd gekweekt.

Het klinkt als “Oranje onder!”. De wortel gekweekt als eerbetoon aan Willem van Oranje, perfect passend als Hollandse uitvinding. In Engeland durven ze daar echter een stokje voor te steken en wordt er nog wel eens aan getwijfeld dat wij Nederlands verantwoordelijk zijn voor de oranje kleur. Er is veel onduidelijkheid over de echte oorsprong, met name doordat veel eerdere geschriften al oranje wortels vertonen. Feit is wel dat wij Nederlanders onze eer in plantveredeling hoog hielden en er uiteindelijk in slaagden op zoete, grote, oranje wortelen te ontwikkelen. Alle recente rassen die worden geteeld zijn van Nederlandse oorsprong.

Zoals met vele producten, is ook bij de wortel retro weer in! Er wordt gestunt met “vergeten groenten” en de gekleurde wortels kunnen daarbij niet ontbreken. Overigens zijn veel van die gekleurde wortels feller gekleurd dan oorspronkelijk en vaak dus ook net zo nieuw of zelfs nieuwer dan ons oranje exemplaar. Deze wortels zijn iets minder zoet, waardoor ze minder overheersend zoet zijn dan de oranje variant. Vooral vanwege het visuele aspect zijn de wortels zeer populair. De oranje wortel blijft echter onvervangbaar.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl