Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Het is SLA tijd!

Gepubliceerd op 23 Jul 15

Het echte sla-seizoen in Nederland is kort. Van de eerste kroppen in mei tot en met veldsla in de herfst. Nu dus volop genieten van het brede aanbod en dat kan,; van de boterzachte kropsla en salanova crispy red  tot Lollo bionda en een heuse slamix. Van verschillende slasoorten kun je zelf een favoriet mengsel samenstellen.

Sla schoonmaken

Haal de blaadjes van de slakrop. Was de slablaadjes voorzichtig in koud water. Laat uitlekken en slinger de sla droog in een slacentrifuge of slamandje. Het kan ook in een schone theedoek. Of droog de blaadjes voorzichtig tussen keukenpapier of schone theedoek.

Sla bewaren

Bewaar de hele, gewassen slablaadjes luchtdicht in een koelkastdoos of zakje in de koelkast. 

Sla mooi presenteren

Op een grote, platte schaal ziet een salade er al snel prachtig uit. Wanneer je dan kruiden en/of eetbare bloemen erbij serveert wordt het alleen maar mooier. 

Met noten (bvb walnoten of hazelnoten) en pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten of pijnboompitten) of lijnzaad kun je salades een extra bite geven. Het is lekker om de noten of pitten dan eerst nog even te roosteren in een droge koekenpan. In olie gebakken stukjes brood zijn ook lekker knapperig in de sla.

Varieer, experimenteer en combineer: Voeg naast groen zoveel mogelijk kleur toe; biet, wortel, paprika. Met verse kruiden krijg je nog meer smaak. Of maak van de salade een maaltijd: verse vis, kip, peulvruchten, ei of quinoa.

Hierbij hoort natuurlijk een lekker vinagraite. 

Klassieke Franse vinaigrette

Een basisdressing bestaat altijd uit 1 deel azijn, 3 ot 4 delen olie. Naar smaak kun je zout, peper, mosterd toevoegen.

Voor een Franse basisvinaigrette heb je azijn of citroensap, mosterd, zout en peper en een goede olie nodig. Door toevoeging van bouillon en fond krijg een nog lekkerder smaak.

Nodig:

  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 tl mosterd
  • ½ tl zout
  • Versgemalen peper
  • 100 ml (olijf)olie
  1. Meng azijn, mosterd en zout in een kommetje. (Ik gebruik vaak een jampot met deksel of een mosterdpot, die bijna op is.) Klop of schud totdat het zout is opgelost.
  2. Voeg naar smaak peper toe.
  3. Wanneer je met een potje werkt: voeg de olie toe en schud.
  4. Wanneer je in een kom werkt: doe de olie in een kom, voeg al kloppend de azijn toe. Klop goed door.
  5. De vinaigrette zal dan licht binden.
  6. Proef en voeg eventueel nog wat peper toe.
  7. Wanneer je de vinaigrette laat staan, zullen olie en azijn weer scheiden. Geen punt: weer kloppen of schudden voor gebruik.
  8. De dressing is een aantal weken houdbaar in de koelkast. Altijd voor gebruik schudden.
  9. Hoe meer olie, hoe langer de houdbaarheid en hoe beter de dressing blijft hangen. Let wel op de smaak!
  10. Wanneer je de vinaigrette wat zoeter wil hebben: voeg een zoetstof met mate toe, schud en proef. 
  11. Afhankelijk van het type sla gebruik je verschillende dressing: zuur, zoet, zout of pittig.
  12. Een bittere sla vraagt om zoet, zuur en wat zouts.
  13. Een wat zoetere sla vraagt om wat zuurs. Voor een extra dimensie verrijk je de olie met andere smaken. Bijvoorbeeld met citroenschil en venkelzaad. Of maak knoflook- of basilicumolie. Je verwarmt de olie heel even. (niet te heet) Voegt de smaakmakers toe en laat het even trekken. Je zeeft de olie en laat het afkoelen op kamertemperatuur.

Sla is easy to go. Vul een glazen pot met deksel met de sla of salade. De dressing kan eventueel in plastic zakje los meegenomen worden. Vlak voor eten: puntje afknippen, dressing over de salade en smakelijk eten!

 

 

Sla recepten

Salade met geroosterde paprika, bieten en sla en kaas.

Voor 2 personen

Nodig:

  • 2 paprika’s
  • 4 kleine of 2 grotere bieten
  • 60 ml (olijf)olie
  • 1 grote witte boterham
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar stelen peterselie
  • 50 gram oude kaas of parmezaan
  • Sla naar keuze
  • (optioneel: met rucola)

Recept

  1. Rooster de paprika’s totdat het vel rondom geblakerd is. Dat kan met de gaspit van het fornuis, onder de grill in de oven of in een bakblik in een oven. (180 – 200 graden).
  2. Neem ze uit de oven. Dek af met folie en laat afkoelen. 
  3. Pel het zwarte velletje af en verwijder zaadlijsten. 
  4. Snijd de paprika in reepjes.
  5. Kook de bieten gaar in de pan met laagje water (ongeveer 45 minuten) of rooster ze in de oven in bakblik met wat olie. (200 graden)
  6. Meng de bieten en paprika met ¾ van de olie, peper en zout.
  7. Rooster het brood goudbruin.
  8. Mix brood, knoflook, peterselie en kaas fijn in de keukenmachine.
  9. Voeg wat olie toe.
  10. Rooster de mix in een droge koekenpan of spreid de mix over een bakplaat bedekt met bakpapier en rooster het kort onder grill goudbruin.
  11. Neem een mooie schaal. Verdeel eerst de sla over de schaal. Daarna de bieten (in partjes), de paprika (en eventueel de rucola) en besprenkel alles met een klein beetje olie. 
  12. Breek de broodpasta in stukjes en strooi over de salade.

 

Sla met basilicum en oosterse dressing

Voor 2 personen

Nodig:

  • ½ krop sla
  • Halve komkommer
  • 2 el gesneden munt
  • 1 kleine rode peper of een halve grotere, zaadlijsten eruit, in ringen
  • ½ bos Basilicum 

Dressing

  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 4 el vissaus
  • 1½ el gele basterdsuiker
  • 2 limoenen, uitgeperst
  • 2 el rijstolie (toko)

Recept

  1. Roer voor de dressing in een kom de sjalotjes, vissaus, suiker en limoensap goed door elkaar totdat de suiker is opgelost.
  2. Klop de olie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Snijd de krop in parten en leg ze op een grote schaal.
  4. Schaaf de komkommer over de lengte in lange dunne linten. Bijvoorbeeld met de kaasschaaf.
  5. Verdeel de linten over de sla
  6. Schenk de dressing erover.
  7. Bestrooi met beetje zout uit de molen, de munt, rode peper en basilicum

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl