Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Nu ook brood van Hartog’s Volkoren Bakkerij

Gepubliceerd op 16 May 15

Goed nieuws! We hebben er een nieuwe bakker bij: Bakkerij Hartog.Een deel van jullie kent de bakker uit Oost waarschijnlijk al. Elke zaterdagochtend staan er rijen tot aan de Wibaut voor de kleine bakkerswinkel. Bekend om zijn stevige volkorenbrood, brood zonder conserveringsmiddelen van zelf gemalen volkorenmeel. Nu dus ook te krijgen via uitdegrond.nl :).
Klik hier om brood van Hartog te bestellen

Bij Hartog’s Volkoren Bakkerij nemen ze nog de tijd om goed brood te bakken. Fred Tiggelman, bakker en mede-eigenaar, zegt dan ook altijd: “Het is kwali-tijd, met een lange ij”
Hartog is een bekend begrip in Amsterdam en omstreken. Vaak staan er rijen voor de winkel met liefhebbers van dit misschien wel lekkerste volkoren brood uit Amsterdam.    

Hartog maalt zijn eigen volkorenmeel in hun eigen maalderij. Per dag worden er meer dan 1.000 broden gebakken, nog steeds naar recept van Aagje Hartog. Er worden geen conserveringsmiddelen of andere toevoegingen gebruikt. Voor volkoren brood worden de verschillende delen van de tarwekorrel gebruikt. Het meel wordt dus niet gezeeft.     

Kwaliteits tarwe 

Bij Hartog nemen ze de tijd in de volledige productieketen, van de groei van het tarwe tot en met het bakken het brood. Ze weten precies met wat voor ingrediënten ze werken en wat ze in het brood stoppen. Dus geen doorgekweekt tarwe maar goed Nederlands tarwe dat met geduld en zorg is geproduceerd. Goed gemaakt volkoren brood als die van Hartog heeft zelfs minder koolhydraten dan een niet volkoren speltbrood en hogere voedingswaarde. 

Tarwe is in West-Europa op grote afstand het populairste graangewas en dat geldt zeker voor Nederland. Er is in de tijd een tarwe ontstaan die sneller groeit en per korenaar méér en grotere korrels geeft. Deze ‘racetarwe’ heeft er voor gezorgd dat er in modern tarwebrood aanzienlijk minder bouwstoffen binnen per calorie dan pakweg vijftig jaar geleden.

Tarwe van Hartog is niet te vergelijken met een dergelijk ‘racetarwe’.

Volkorenbrood

Brood wordt gemaakt van tarwekorrels. Het is belangrijk om te weten waar een tarwekorrel uit bestaat. Er zijn drie delen van een tarwekorrel betrokken bij het proces van brood bakken:

De kiem: De kiem van een tarwekorrel bevat vitamines en mineralen. 

Meellichaam: Dit is het grootste deel van de korrel en bestaat vooral uit zetmeel. Hier wordt wit brood van gemaakt.

De zemel: De buitenste laag van een tarwekorrel bevat veel vezels en vitamines en mineralen.

Volkorenbrood wordt gemaakt uit de volledige tarwekorrel. Het meellichaam, de kiem en de zemel worden gebruikt. Volkorenbrood is daarom rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen zitten namelijk allemaal in de kiem en de zemel, de kern en het buitenste randje van de tarwekorrel. 

Geschiedenis

Eind 1800 bakte Aagje Hartog haar brood in het dorpje Aartswoud in West-Friesland. Dit boerenbrood viel zozeer in de smaak bij de visite uit Amsterdam, dat de familie Hartog werd overgehaald om volkorenbrood in de hoofdstad te gaan verkopen. Zo ontstond op drie hoog achter in de Jordaan bakkerij Hartog, met een productiecapaciteit van twaalf broden. Al gauw werd het huis te klein en de overlast te groot. Daarom verhuisde de familie in 1901 naar de Ruyschstraat 68. De winkel kwam in het voorste deel van het huis. Achter de winkel was het woongedeelte. Na ruim tachtig jaar werd er in 1984 op de hoek van de straat een nieuw pand gebouwd, waarin de bakkerij nu nog steeds gevestigd is. 

 

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl