Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Drie heerlijke koolraap recepten

Gepubliceerd op 27 Mar 15

Een van de onbekendere groente: koolraap. We kregen veel vragen wat je er nou eigenlijk mee kan. Vandaar drie favoriete recepten van ons op een rij: Koolraapsoep, Gestoofde koolraap & Gebakken koolraap.

Koolraapsoep (vaak gegeten als kind na St. Maarten)

Ingrediënten
- 400 gr. Koolraap, schoongemaakt in blokjes
- 1 Laurierblad, aantal jeneverbessen, 2 tl koriander, zout
- water
- 20 gr boter of olie
- 1 prei, fijngesneden
- 1 el bloem
- Stuk wortel, schoongemaakt in hele kleine blokjes

Werkwijze
- Kook de koolraap gaar (20 – 30 min) in 6 dl water met de kruiden.
- Verwijder het laurierblad en de jeneverbessen en pureer de soep.
- Verwarm in een andere pan de boter of olie.
- Bak de prei glazig, voeg dan het meel toe en bak dit even mee.
- Voeg wat water toe en smoor de prei gaar met een deksel op de pan.
- Voeg de koolraappuree toe.
- Breng alles aan de kook. Voeg eventueel wat water toe wanneer de soep te dik wordt.
- Voeg vlak voor het opdienen de stukjes wortel toe.


Gestoofde koolraap


Ingrediënten
- 500 gr. Koolraap, schoongemaakt, in schijven gesneden en daarna in frieten.
- Water
- Zout
- Twee el olie
- Mosterzaad; gekneusd
- 1 el peterselie; fijngehakt

Werkwijze

- Stoof de koolraap gaar (20 min) in een laagje water (niet teveel) met zout, olie en mosterdzaad.
- Strooi de peterselie erover.
Lekker is het om de gestoofde koolraap te mengen met wat boter, room of een bechamelsaus.

In Schotland eet men vaak gestoofde koolraap gepureerd met heel veel boter en kruiden bij de haggis.

Gebakken koolraap

Ingrediënten
- Koolraap, schoongemaakt, gesneden in schijven van een halve centimeter (niet dikker!)
- Water
- Zout
- Wat korianderzaad of karwij of venkel.
- Paneermeel
- Olie of boter

Werkwijze
- Kook de koolraap gaar (20 min) in een laagje water met zout en kruid.
- Laat de schijven afkoelen in het kookvocht en laat ze uitlekken.
- Paneer de gekookte schijven en bak ze in wat olie of boter


Lekker is het om door het paneermeel wat oude kaas te doen of wat gomasio. Je kunt de schijven ook door beignetbeslag halen (eerst door meel) en dan bakken.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl