Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Koolraap; de niet zo glamoureuze knol

Gepubliceerd op 28 Oct 15

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. 

Op een koele plaats, bij ca. 12-15C, is koolraap enkele weken (tot wel een maand) houdbaar. 

Koolraap wordt niet meer zoveel gegeten. Volgens de De Dikke van Damme zou hij leiden aan ‘gebrek aan glamour’ en behoort hij tegenwoordig tot het uitschot van de groente.

Vroeger kwam het regelmatig op tafel. Het was goedkoop en voedzaam. Als kind was ik er gek op, de zoete smaak, in reepjes in een lekker roomsausje of roux of kaassaus. Heerlijk met lekkere aardappelpuree. 

Het is een echte herfst- en wintergroente. Dat zie je ook terug in de recepten met koolraap. Zo is koolraap terug te vinden in hartige wintersoepen, gepureerd met een klontje boter, room en/of geraspte kaas. Gekookt in blokjes en waarna er gebakken spekjes en ui worden toegevoegd. Je kunt het in de stampot combineren met rauwe andijvie.  Je kunt ze mooi tot friet snijden en dan gekookt of uit de oven met een lekkere mosterd-, kerrie- of kaassaus serveren. Ook lekker; stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden.  Ook wordt de koolraap wel iets zoet gegeten, gekookt met een beetje kaneel en suiker.

Koolraap houdt van boter. Of zoals van Dam het zegt ‘boter haalt de scherpe kantjes van de smaak af en kleedt een schijnbaar ruwe kwant in fluweel’. 

Snijd voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes of in frietvorm. Verse koolraap kook je in weinig water in 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat of met een klein schepje suiker en een klontje boter.

Een simpel koolraap recept van Hugh Fearnley

Nodig:

  • 50 g boter
  • ongeveer 500 g koolraap, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 1 grote ui, gesneden
  • ongeveer 12 blaadjes salie, fijngesneden

Bereiden

Verhit de boter in een brede pan op middelhoog vuur. Doe de koolraap, ui, de helft van de salie en wat zout en peper erin en roer goed. Als de groenten beginnen te fruiten, doe je het deksel op de pan en zet je het vuur wat lager.

Bak zo 40-45 minuten, tot de koolraap gaar is en de ui zoet is en gekaramelliseerd.

Roer er de resterende salie door, proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Dien op.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl