Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

De aardpeer

Gepubliceerd op 18 Apr 15

De aardpeer of topinambour; is de eetbare knol van de plant Helianthus tuberosus, werd door Samuel Champlain; stichter van Quebec uit Noord-Amerika naar Europa gebracht. Hij beschreef de aardpeer in zijn reisverslag als ‘wortels met de smaak van artisjokken’.

De Engelsen noemen de aardpeer Jerusalem Artichokes. Volgens de Oxford Companion to Food (Alan Davidson) zou 'Jerusalem' een verbastering van Terneuzen zijn, waar vandaan de knollen veelal naar Engeland werden verscheept. Een andere theorie beweert dat ‘Jerusalem’ een afgeleide zou zijn van het Italiaanse woord voor zonnebloem, girasole, een lid van dezelfde familie. Champlain noemde ze zelf ‘poire de terre’, vertaald in het Nederlands met aardpeer. De aardpeer wordt ook wel topinambour genoemd, dat zou vernoemd zijn naar een indianenstam uit Zuid-Amerika, de Tupinambá, waarvan leden naar Frankrijk waren gehaald.

Aardpeer werd in het verleden veel gekweekt, maar werd in de loop der tijd verdrongen door de aardappel. De aardpeerplant wordt groot, met gele bloemen. De knollen lijken op een kruising van de aardappel en de gemberwortel. Het is de wortel van de aardpeer die we eten, die wortels bevatten ijzer, natrium en calcium. In tegenstelling tot aardappels bevatten aardperen weinig zetmeel. De vraag is of de smaakgelijkenis met de artisjok klopt. De smaak van de aardpeer is wat zoetig en notig. Aardperen hebben een bijzondere smaak, die zeer gewaardeerd wordt; zo staat het vaak op het menu van toprestaurants (zoals bij karpathios – Vork en Mes), maar het kan leiden tot winderigheid. Het is daarom verstandig om ze maar af en toe te eten.

Recepten:

Algemeen: Aardpeer is ongeveer vier dagen in de koelkast houdbaar. Het schillen van de kleine, onregelmatige knollen is een peuterig werkje, met relatief veel afval. Geschilde aardperen direct in water met een scheutje azijn leggen, tegen het verkleuren. Je kunt ook de knollen in de schil koken en ze daarna indien nodig schillen.

Gebakken aardpeer met verse kruiden (recept van Karpathios)

Ingrediënten

500 gram aardperen, roomboter, flinke hand fijngehakte kappertjes of peterselie (dragon, kervel of bieslook zijn ook lekker).

Bereiding

  • Was de aardperen goed en snijd ze ongeschild in gelijkmatige stukken.
  • Vul een pan met ruim water, voeg de aardperen toe en breng ze langzaam aan de kook.
  • Zodra het water begint te koken, giet je de aardperen af.
  • Bak de aardperen in een pan met roomboter.
  • Voeg op het laatste moment een flinke hand kappertjes of de peterselie toe.

Aardperensoep

Ingrediënten

500 gram aardperen (geschild in gewicht) in plakjes, 50 gram boter, 1 ui in halve ringen, 200 gram erwten (vers of diepvries), 1 liter (kippen) bouillon, 1 el fijngehakte peterselie, peper en zout.

Bereiding

  • Bak de ui op laag vuur in de boter. Voeg de aardperen en de doperwten toe.
  • Roer kort door en voeg de bouillon toe. Breng op smaak met zout en peper en kook de aardperen en de doperwten gaar.
  • Pureer het geheel. Voeg de peterselie toe.(eventueel serveren met gebakken croutons)

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl