Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

Boerenkool - De Kool zonder hoofd

Gepubliceerd op 14 Aug 15

Boerenkool wordt al duizenden jaren gecultiveerd. Boerenkool kan overal gekweekt worden, maar smaakt het meest zoet en smaakvol van de koude grond.  Was het voorheen vooral een wintergroente, tegenwoordig wordt boerenkool een groot deel van het jaar aangeboden. Er kan veel meer mee gedaan worden dan verwerken in een boerenkool-stampot, al is dit in tijden van schaatsweer natuurlijk niet te versmaden.

Boerenkool is niet over de hele wereld populair. De Engelse Jane Grigson besteedt  in haar befaamde ‘groentekookboek’  beperkt aandacht aan deze groente, het valt voor haar onder de categorie ‘greens’, welke ze assioceert met het gedwongen eten van groente in haar kindertijd. Maar zij geeft ook aan dat boerenkool er wel mee door kan gaan.  Nederland is een boerenkoolland bij uitstek, maar er zijn nog enkele ander landen waar ook boerenkool gegeten wordt, van de VS tot Brazilie, van Portugal tot Thailand.  Er zijn wel veel verschillende soorten. Ze hebben echter één ding met elkaar gemeen, ze vormen geen bol en daarom heten deze soorten dan ook Brassica Acephala, kool zonder hoofd.

Boerenkool is zeer gezond. Er is geen koolsoort waar zoveel vezels, koolhydraten en eiwitten in zitten als boerenkool en het barst van de vitamine C, ijzer en kalk. Vandaar dat het door supermarkten en foodies steeds meer gepresenteerd wordt als superfood.

Boerenkoolrecepten

Boerenkoolchips

De hebben de oversteek vanuit Amerika gemaakt en zijn lekker en makkelijk om zelf te maken.

Hieronder twee recepten

Recept van Rens Kroes: ‘Powerfood’.

Nodig:

  • 250 gram boerenkool
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl sesamzaad

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de stengels eruit.
  3. Was de bladeren en laat ze drogen.
  4. Scheur vervolgens de droge bladeren in grote stukken en doe ze in een kom.
  5. Doe daarna de olie, sojasaus en wat sesamzaad erbij.
  6. De bladeren moeten glinsteren, maar gebruik niet teveel olie.
  7. Proef of het goed is en voeg eventueel wat sojasaus toe.
  8. Hussel door elkaar en leg de bladeren op een bakplaat en zet die in de oven. 
  9. De baktijd varieert tussen de 6 en 12minuten. Let op!
  10. Haal ze eruit als ze knapperig zijn.

 

Van Anne Jones; uit ‘een nieuwe kijk op eten’ bereidt de chips op een lagere temperatuur. Zij geeft twee dressing erbij.

Nodig:

  • 250 gram boerenkool

Voor de dragondressing:

  • 1 el grove mosterd
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing of agavesiroop
  • De blaadjes van een ½ bos dragon, fijngesnipperd (dragon is niet altijd vers te verkrijgen. Ik gebruik dan vaak gedroogde dragon of vervang het door andere kruiden of herbes de provence).
  • Sap van ½ citroen
  • Een flinke snuf zeezout

Voor de sesam-misodressing:

  • 1 theelepel misopasta
  • 1 eetlepel sojasaus of tamari
  • 1 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • Sap van 1 limoen
  • 3 el sesamzaad

Bereidingswijze:

  1. Verhit de oven tot 120 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  2. Scheur de boerenkoolbladeren van de stelen en scheur ze in stukjes ter grootte van chips (ze krimpen wel iets). Kleine steeltjes laten zitten, de grote, taaie zijn niet lekker.
  3. Leg de stukken goed uitelkaar op de bakplaten.
  4. Meng voor de gekozen dressing de ingrediënten in een maatbeker.
  5. Sprenkel de dressing gelijkmatig over de bladeren op de bakplaten. Meng met de hand goed doorelkaar. (Persoonlijk doe ik het eerst allemaal in een schaal, hussel het goed met de hand door elkaar en spreid het dan over de bakplaten).
  6. Zet de kool 30 minuten in de oven. Haal beide bakplaten uit de oven en haal de chips met een spatel los van de bakplaat. Zet de bakplaten weer terug, draai de oven uit en laat de chips nog staan tot ze echt krokant zijn, wat nog 30 minuten duurt.
  7. Haal de koolchips van de bakplaten en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten doos. Ze zijn een week houdbaar, maar ze zijn vast ruim voor die tijd op.

TIP: Mocht je in het bezit zijn van een droogapparaat, boerenkool is prima te conserveren.

TIP: persoonlijk ben ik ook dol op bietenchips. Ik snijd de bieten in dunne plakken. Frituur ze en serveer ze bestrooid met wat zeezout. Mooie combi: groen/zwarte van de boerenkool met het rood-paarse van de biet.

 

Boerenkoolpesto

Dit is een rauwe, zuivelvrije pesto. En smaakt heerlijk bij bvb spaghettipompoen, als dip, op brood met wat zout of olie, door quinoa, pasta of roerei, over soep en met wat olijfolie en citroensap verdund tot superfood dressing. 

Nodig:

  • 30 gram (rauwe) cashewnoten
  • 200 gram boerenkool, stelen verwijderd en blad grof gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 dl extra vergin olijfolie
  • Rasp en sap van ½ citroen 
  • Zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Week de noten 3 uur in het dubbel volume aan water met ½ theelepel zeezout. Gooi het weekwater weg en spoel de noten af voor gebruik.
  2. Stop alle ingrediënten in een blender en mix het tot de gewenste textuur – glad of groffer.
  3. Voeg naar wens wat truffelolie of wat parmezaan toe.
  4. TIP: Liever geen rauwe boerenkool: je kunt de boerenkool voor gebruik ook even stomen.

 

Boerenkoolsap

Van boerenkool kan goed sap worden gemaakt. Het is raadzaam om het boerenkoolsap te mengen met bijvoorbeeld appel of peer. Allerlei combinaties zijn mogelijk.

Voor 4 glazen – bereidingstijd: 5 minuten.

Ingrediënten

5 verse bladeren boerenkool (met steel) – 2 stengels bleekselderij – 1 grapefruit – 2 appels – 2 sinaasappelen.

 

Recept

Was de groente en fruit schoon. Schil de sinaasappelen en grapefruit en snijd alles in grove stukken.Doe om de beurt de boerenkool, bleekselderij, grapefruit, appels en sinaasappelen de sapcentrifuge en schenk de groentesap in glazen.
 

Lasagne met boerenkool en paddenstoelen 

Sap en detoxen is leuk, maar soms heeft een mens behoefte aan troostrijk en feestelijk eten: lasagna! Het kost tijd, maar dan heb je ook wat.

Nodig: (2-3 personen)

  • 150 gram boerenkool,  harde stengels verwijderd, gewassen.
  • 20 gram boter
  • 250  gram champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook
  • Wat tijm of herbes de provence
  • 6 lasagne-vellen
  • 15 gram parmezaanse kaas of een harde oude kaas
  • Wat olie
  • Zout en peper

Voor de bechamel:

  • 375 ml (volle) melk
  • 1 laurier
  • 1 klein ui, grof gesneden
  • 1 kleine stengel bleekselderij, grof gesneden
  • Wat peperkorrels
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 tl mosterd

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de saus: verhit de melk met het laurierblad, de ui, de bleekselderij en peperkorrels tot net onder kookpunt. Haal van het vuur en laat de smaken intrekken.

Scheur de boerenkool in grove stukken. Doe in een grote pan en schenk er zoveel water bij dat de kool net onderstaat. Voeg zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 2-3 minuten koken. Giet af en zet weg.

Verhit de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan en doet er zout en peper overheen.  Zet het vuur hoger en bak de paddenstoelen 5-10 minuten, tot de paddenstoelen beginnen te krimpen en karamelliseren. Roer de knoflook erdoor en de tijm en bak nog een minuutje. Doe in een schaal. Zet weg.

Voor de saus: warm de melk zachtjes weer op en zeef deze. Verhit de boter in een pan, roer de bloem erdoor en laat deze roux een paar minuten zachtjes bakken. Haal van het vuur en voeg ongeveer een kwart van de warme melk toe en roer flink met garde tot er geen klontjes meer in zitten. (of zoals het hoort volgens de Fransen: blijf achtjes draaien met een pollepel) Herhaal dit met de rest van de melk, steeds een scheutje melk en roer tot het een gladde saus is geworden. Zet de pan op laag vuur en laat terwijl je steeds blijft roeren de saus dikker worden. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Roer de helft van de saus door de boerenkool en zet weg.

Verdeel de helft van de overgebleven saus over de bodem van een ovenschaal, waarin naast elkaar twee lasagnebladen passen. Lepel de boerenkool erop. Voeg nog een laag lasagnebladen toe en dan de paddenstoelen. Maak het af met een laatste laag bladen en de rest van de bechamelsaus. Strooi de kaas eroverheen en besprenkel met olie. Zet 20 minuten in de oven tot de bovenkant goedbruin is. Serveer.

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl