Uit De Grond - logo

Welkom op het Uit de grond blog! Uit de Grond is een online marktplaats waar je direct van kleine en duurzame boeren en voedselproducenten uit de regio kan afnemen.

Benieuwd welke boeren en producenten er in jouw buurt leveren?

EU breekt plannen tot regulering van 31 schadelijke pesticides af vanwege TTIP

Gepubliceerd op 25 May 15

Plannen van de EU om chemisische stoffen in pesticide te verbieden zijn afgebroken vanwege druk uit Amerikaanse hoek dat de regulering de TTIP onderhandelingen negatief zou beïnvloeden. Dit ondanks beloftes van EU politici dat TTIP niet de gezonheidsstandaarden van Europa zou beschadigen. Het verbod zou gaan om 31 pesticide die hormoonverstorende stoffen (ECD's) bevatten. Deze stoffen zijn in meerdere onderzoeken gelinkt aan borstkanker, teelbalkanker, abnormale en mannelijke onvruchtbaarheid.

Al voor het omstreden TTIP verdrag gesloten is, worden de negatieve werkingen van het geheime verdrag duidelijk: de belangen van de grote bedrijven worden beschermd ten kosten van de burger.

Volgense een rapport gepubliceerd door het Pesticide Action Network ontvingen EU vertegenwoordigers op 26 juni een deligatie van het Amerikaanse Chamber of E-commerce. De deligatie drong aan op het afzien van de plannen van de verbod van EDC's en raadde aan een nieuwe impact studie te doen. De EU vertegenwoordigers gaven aan door te willen met TTIP, maar moeite te hebben met het verlagen van de gezondheidsstandaarden.

De druk werd een week later opgevoerd. Op 2 juli 2013 tijdens een bezoek van afgevaardigen van de US Mission aan de EU. Na aanleiding van dit treffen stuurde later op de dag de voorzitter van de Europese commissie, Catherine Day, een brief naar het hoofd van afdeling van milieu binnen de EU, Karl Falkenberg. Hierin droeg ze Falkenberg op af te zien van het opstellen van regulering omtrent de hormoonverstorende chemicaliën.

Het resultaat? De geplande wetgeving voor 2014 is doorgeschoven naar ten minste 2016. Dit ondanks dat geschatte kosten van hormoonverstorende stoffen in de EU jaarlijks 150 miljard dragen. Vanwege symptomen als obesitas, IQ verlies & niet ingedaalde teelballen. Zie bron

bronnen:

Uit de grond is gestopt, maar Boeren & Buren zet het werk voort! Vind de Buurderij in jouw buurt, of open er zelf één!

Bij Boeren & Buren bestel je online lokale groente, fruit, zuivelproducten, ambachtelijk brood, (bio-)vlees en nog veel meer. Op de “Buurderij” ontvang je je bestelde producten rechtstreeks van de producent.

Lees meer op boerenenburen.nl